Fazantenweg 47, 1021HK Amsterdam

Gerstekorrels

Wat zijn gerstekorrels?

Gerstekorrels, bijna iedereen heeft weleens last van die kleine, witte, harde korreltjes in het gezicht. Ze kunnen nauwelijks zichtbaar zijn of best groot, alleen of met heel veel tegelijk. Ze doen geen pijn en jeuken niet, maar zien er storend uit. Vaak zitten ze vooral rondom de ogen. Waar komen ze vandaan en, nog belangrijker, hoe gaan ze weer weg? Zijn ze te voorkomen?

Gerstekorrels, ook wel milia genoemd, zijn kleine, witte korreltjes ter grootte van een speldenknop, die niet kwaadaardig zijn. Ze hebben helemaal niets te maken met puistjes of pukkeltjes en komen vooral voor in je gezicht.

Ze ontstaan doordat de poriën in je huid verstopt raken met keratine (en niet met talg en huidschilfers zoals bij mee-eters en puistjes het geval is). Keratine is een eiwit dat ervoor zorgt dat je huid wordt beschermd. Bij een gerstekorrel zit het keratinepropje echter vast in een diepere huidlaag, onder de opperhuid.

Bij wie komt het voor?

Milia komen voor bij zowel bij mannen als bij vrouwen. Leeftijd speelt geen rol. Vaak ontstaan ze rond de ogen, op de wangen en bij de neus.
Of je gerstekorrels krijgt, verschilt van persoon tot persoon. Het heeft er vooral mee te maken dat je huid het propje keratine niet kwijt kan. We zien dat gerstekorrels vaker voorkomen op een:

  • droge, niet goed gehydrateerde huid
  • licht beschadigde huid (schaafwonden, bestraling, brandwonden)
  • zonverbrande huid
  • huid die een peeling heeft ondergaan
  • huid die wordt behandeld met een crème met corticosteroïden
  • donkere huidskleur
  • huid die vitaminetekort heeft

Hoe kom ik ervan af?

Probeer gerstekorels vooral niet zelf uit te knijpen! Omdat ze ingekapseld zitten, zal je huid er alleen maar meer door beschadigen en wordt de kans op een ontsteking groter. Ook kunnen er kleine littekentjes achterblijven. En dat wil je echt niet!

Soms kunnen gerstekorrels vanzelf verdwijnen, maar het is beter om een gerstekorrel door een gediplomeerde huidcoach of schoonheidsspecialiste weg te laten halen. Wacht ook niet te lang met het maken van een afspraak hiervoor, want hoe langer een gerstekorrel in de huid zit, hoe droger hij wordt en hoe moeilijker hij te verwijderen is.

Bij het weghalen zal de huid eerst voorbehandeld worden, waarna de gerstekorrel met een steriele naald wordt aangeprikt en eruit wordt gewipt.

Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?

Een gerstekorrel komt van binnenuit, dus echt voorkomen is haast niet mogelijk. Wel kun je een aantal dingen doen, waardoor de kans kleiner wordt dat je er één krijgt:

  • Regelmatig je gezicht exfoliëren: zorg dat je alle dode huidcellen weghaalt door je gezicht te scrubben met een product dat glycolzuur of salicylzuur bevat. Je talgklieren zullen hierdoor minder snel verstopt raken. Het gebied rondom je ogen is kwetsbaar, dus wees hier wel voorzichtig mee!
  • Hydrateren: voeden, voeden en nog eens voeden. Gebruik de juiste verzorgende producten om de huid optimaal te hydrateren. Houd het vochtgehalte in je lichaam op peil door voldoendewater te drinken.
  • Bescherm je huid goed tegen de zon om beschadigingen te voorkomen. Gebruik bij voorkeur product met een minimale SPF factor van 30.

Jouw order
There are no products in the cart!
Verder winkelen